Tuesday, 17 September 2013

Ini adalah sedikit kisah untuk renungan manusia sebangsa dengan kita.

Kisah 1:Seorang cina kaya beli 10 bungkus nasi untuk seekor kucingnya setiap hari.Apa ada dalam fikiran kita? Sayang kucing? Kucing makan banyak?

Jawapan cina, "Saya beli banyak sebab kawan saya baru buka kedai makan. Bagi duit mesti tak mau. Jadi, ini saja cara saya untuk membantu dia."

Kisah 2:Seorang melayu pergi membeli kedai cina yang buruk, hanya untuk melihat anak tuan kedai yg cantik. Satu hari gadis itu tiada, rupanya sudah pergi sambung pengajian di England . Apa ada dalam fikiran kita? Kedai buruk tapi duit banyak? Bergadai tanah atau meminjam dari orang ?

Jawapan cina , "Saya dari keluarga Lim, bila anak saya nak pergi belajar, semua Lim yang kaya akan bantu Lim yang miskin. Tak perlu bayar balik, bila Lim miskin sudah jadi kaya, Lim kaya yang baru itu akan bantu Lim miskin yang lain pula."

Kisah 3:Pihak masjid mahu mengubahsuai masjid, bajet hanya 20 ribu. Dicari kontraktor melayu . Apa dalam fikiran kontraktor melayu? Sebut harga hanya 20 ribu katanya . Pihak masjid mencuba pula dengan kontraktor cina. Terkejut nazir dan imam kerana sebut harganya hanya 12 ribu.

Jawapan cina," Tempat ini kan dibuat untuk orang sembahyang, tak boleh la ambil mahal nanti tuhan marah."

Bangsa kita ni, Kalau ada kawan buka kedai, tak malu meminta diskaun? Saudara mara ingin sambung belajar tidak dibantu apa yang patut dan harus, malah dihina jika miskin. Membina masjid pun mahu mengaut untung lebih tak fikir pasal pahala yang menunggu?

Malangnya, kisah di atas adalah kisah benar dan biasa kita dengar. Tak percaya ? Mungkin anda masih perlu lebih teroka dunia kehidupan sekeliling kita. .

1 comment:

  1. Memang begitulah malangnya pemikiran satu bangsa yang masih "insecure dan kosong jiwanya"! Tampak rupa diri dari luar seperti berada atau ada-ada, tetapi apabila diselidiki pemikirannya dan jiwa alangkah murah dan rendah tahap kebertanggung jawaban dan sikapnya. Orang Melayu perlu satu "revolusi mental" yang pernah kunjung tiba dalam hidupnya .. entah kenapa? Selidiklah asuhan di rumah, di masjid, di sekolah dan di persekitaran. Tusukan kewarasan dalam membentuk minda baru lebih bertanggung jawab disulam dengan kewajipan mengikut tutntutan agama jarang sangat disemai.. dan akibatnya jadilah orang Melayu separa belajar! kalau yang dianggap berpendidikan tinggi pun masih hambar dan hampas tahap kewarasan dan kebijaksaan dalam membina bangsa bertanggung jawab dan berkewajipan!

    ReplyDelete