Wednesday, 29 August 2012

Wow.. Patung Budha baru ke ni????

INI KE PATUNG TOKONG YANG DI SEMBAH PENDUDUK PULAU PINANG ?? DENGARNYA DAH JADI TARIKAN BARU 

DI PULAU PINANG.... Gelaran "tokong" yang angkuh dan sombong yang ditujukan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng seperti yang tercatat dalam transkrip perbualan timbalannya, Dr Mansor Othman seakan menjadi satu fenomena baru bagi menggambarkan perwatakan Lim sejak mengambilalih kerajaan di negeri itu.

Cumanya, jika selama ini tokong sebenar yang disembah melalui ritual keagamaan mengikut kepercayaan penganut Buddha kerana ianya diyakini mampu mendatangkan kebaikan kepada mereka, dalam kes Guan Eng pula lagaknya yang mahu dipandang mulia seperti tokong tapi gaya pentadbiran dan langkahnya pula nampak angkuh dan sombong.

Sebetulnya gelaran sinis tersebut menunjukkan watak angkuh dan besar diri yang semakin sebati dalam diri Setiausaha Agung DAP itu tidak begitu disenangi oleh rakan-rakan sepakatan.


Dalam entri blog gelagatanwar.wordpress.com  pada 16 Jun 2012 yang memetik Mansor Othman berkata: "Kamu tau dia (Guan Eng) angkuh...sombong dan angkuh. Bukan mudah. Sekarang ini lebih angkuh. Sebab dia (Guan Eng menang banyak. Mereka (DAP) dah pasti menang 19 dan mahu menang lebih lagi.Kerana dengan dua lagi (kerusi) mereka boleh membentuk kerajaan sendiri dan mereka boleh ambil (lompat parti) daripada kami (wakil PKR) menyebelahi mereka dan meninggalkan kami (PKR)"

Dalam PC baru ini, Mansor menafikan menggunakan perkataan 'sombong' dan 'angkuh' terhadap Guan Eng. Mansor mengakui menggunakan perkataan 'tokong' sebagai gelaran kepada Guan Eng... 

Nak tanya kepada rakyat Pulau Pinang,betul ke..!! Apa yang di maksudkan oleh Mansor Othman yang Lim Guan Eng sekarang ini adalah seperti 'Tokong'. Kepada rakyat Pulau Pinang. 'Tokong' bermakna Lim Guan Eng perlu disembah oleh masyarakat Cina Pulau Pinang dan mesti dihormati oleh orang Melayu dan India Pulau Pinang. 

"JB cadang kan kepada Mansor Othman,Pengerusi PKR Pulau Pinang,buat patong bermukakan Lim Guan Eng dan keluarkan arahan,agar tiap-tiap ahli DAP,PKR dan Pas membeli dan menyimpan patong Lim Guan Eng di rumah dan di pejabat-pejabat Kerajaan Negeri Pulau Pinang termasuk satu patung Lim Guan Eng yang tinggi dan besar diletakan diatas Bukit Bendera,Pulau Pinang.

No comments:

Post a Comment